Receptet Laxcapeletti

4 pers
Pastadegen
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl durumvetemjöl
1 msk olivolja
1 krm salt
vatten

Fyllning
200 g färsk lax
1/2 dl grädde
salt peppar

Sås
1 scharlottenlök
2 msk Ajvar stark
1 msk Bong Hummerfond
2 msk gräslök
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl olivolja, 1 tsk ajvar, 1 msk gräslök mixas

Börja med pastadegen. Mät upp mjöl, lägg äggen i mitten med oljan och saltet. Mixa ihop för hand tills degen blir smidig men inte kladdig. Den ska vara mer år det fasta hållet. Går också att köra i en mixer.
Tillsätt vatten om det behövs. Ägg kan ju vara lite olika stora.
Låt degen vila minst 30 minuter.

Lägg allt till fyllningen i en mixer och mixa snabbt, inte helt slät.
Kavla ut pastadegen tunnt med kavel eller med pastamaskin. Kanske det näst tunna.
Ta ett kakmått eller glas med ca 8 cm diameter och stansa ut rundlar.
Lägg en liten tsk med fyllningen på rundeln, pensla med vatten och vik på mitten.
Se till att det inte kommer luft i då kan de spricka.
Fortsätt tills degen är slut eller du har så det räcker. 5-6/ person.
Lägg på mjölad bricka med handuk över.

Mixa oja, ajvar och gräslöken som ska droppas på sist.

Nu till såsen.
Hacka löken fint.
Smält löken i en panna med 2 msk olivolja på medelvärme.
Lägg i hummerfonden, ajvar och grädden. Låt puttra ett par minuter.
Hit kan man förbereda i förväg.
Koka pastan i lätt saltat vatten i ca 3 minuter.
Hetta upp såsen, ha i gräslöken och allra sist laxkuberna. De ska bara i och tas bort direkt från värmen.
De får inte koka, då blir det mos av allt.

Lägg sås på en tallrik och den nykokta pastan på. Droppa oljan over och garnera med gräslökstrån.
Går också bra med fördigköpt pasta, ravioli eller tortellini. Bara att göra resten som i receptet.