Receptet Ma Po Tofu



1 bit fast Tofu i 3 cm kuber
2 msk hackad salladslök
1 msk riven ingefära
1 msk hackad vitlök
100 fläskfärs
1msk bönpasta
2 dl vatten
1 msk soya
1 tsk sichuanpeppar
4 msk olja
chiliolja
sesamolja
1 tsk majzena i liten kallt vatten
salt
socker
vatten

Börja med att hacka upp och mät upp allt.
Tofu i Kina finns ju i alla möjliga olika typer och konsistenser. Den man bör ha här är den lite fastare varianten men annars vanlig tofu.
Bönpastan vi hade på kursen köpte jag med mig. (Pixian Broad Bean Paste) Hittar man inte samma typ går säkert bra med svart bönpasta.


Först hettar man upp olja i en wok eller panna. Lägg i Sichuanpepparn och låt de hettas upp tills de blir lite mörka och det doftar gott, inte brända. Ta bort kornen.
Lägg i vitlök, ingefära, salladslöken och köttet. Bryn tills köttet fått lite färg.
Ha i börnpasta, soya och socker och bryn 3 minuter. Häll på vattnet och låt det koka ihop något. Ställ åt sidan.
Koka upp lätt saltat vatten i en kastrull och koka tofukuberna i ca 5 minuten på låg värme.
Sila bort vattnet och lägg tofun i såsen.
Koka upp såsen och red av med lite majzenablandning tills konsistensen känns lagom.
Jag brukar alltid ha ett glas majzenamix vid sidan och ha i lite i taget, teskedsvis tills det blir lagom.
Häll up Tofun på ett fint fat, garnera med chiliolja, sesamolja och lite fint hackad salladslök.
Denna rätt går bra att göra lite tidigare om man lagar flera rätter. Helt ok om den får stå en stund.
Lycka till!